Ev, araba, arsa gibi özel ve temel ihtiyaçlar için kredi çekiyoruz. Çektiğimiz kredilerdeki vade süresi bankaların en çok sevdiği şeylerin başında gelmektedir. Çünkü sizin taksit sayınız yükseldikçe ödeme yaparken aksatma, birkaç gün geç ödeme gibi durumları çoğalacaktır. Ve bankalar siz geç ödedikçe daha fazla para kazanacaklardır.
Bazen çektiğimiz kredileri öderken birden elimize farklı bir kaynaktan para geçiyor. Ve bu kaynak sayesinde her gün kafamızı meşgul eden, ödeme gününe doğru huzursuzluk nedenimiz olan bu konut ve ihtiyaç kredilerimizi kapatmak istiyoruz. Bu bizim açımızdan çok sevindirici bir durumken, bankaları çokta sevdiği bir durum değildir. Yukarıda bahsettiğim daha fazla kazanç elde edemeyecekleri için insanların çokta ses çıkarmayacağını düşündüğü, kredi sözleşmesinin en ücra köşelerine yerleştirilmiş kredi erken ödeme cezası adı altında bazı ücretler talep etmektedirler.
Bu tür mantıkdışı yaptırımlar bankalara karşı olan güvenimi yitirmeme neden oluyor. Birçok kişide de bu durum benim gibi sanırım.
Konut kredisi veya diğer ihtiyaç kredileri için bankaların uyguladığı krediyi erken kapatma cezası %2’dir.
2014 yılının 2.çeyreğinin Mayıs ayında yasalarda yapılan düzenlemelerle birlikte 6502 sayılı Tüketici kanunu, Konut Kredisi çekenler kredilerini kapatmak istediğinde kalan taksit sayısı 36 aydan düşükse; %1, 36 aydan daha fazla taksit sayısı varsa; %2 olacak şekilde düzenlemeye gitmiştir.
Bu yasanın tüketiciyi çokta koruduğunu düşünmüyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz?
2 yorum
Bir krediye çok nazik bir sekilde e-posta ile ulasmaniz gerekiyorsa, Bayan Dogan'dan 50.000TL'lik borcumu aldim: creditkredi@gmail.com
Bir krediye çok nazik bir sekilde e-posta ile ulasmaniz gerekiyorsa, Bayan Dogan'dan 50.000TL'lik borcumu aldim: creditkredi@gmail.com
EmoticonEmoticon